Leon vd Zanden – Cola (De Schalm, Veldhoven, 4-10-2011)

Een leuke avond hebben en een paar woordjes leren in een nieuwe taal? Bij Leon van der Zanden kan het, De voorstelling van 4 oktober was namelijk onderdeel van de ‘Hear the World Theatertour‘, waarbij de gehele voorstelling live vertaald werd door een gebarentolk. Onze rolmodellen vormen een rode draad door zijn verhaal. Rolmodellen van toen en rolmodellen van nu. Idolen, politieke leiders, het gezin, tot aan de koning van de Masaii toe, allen voegen ze toe aan de boodschap die Leon wil overbrengen: de buitenkant ziet er anders uit dan de binnenkant.

Aan het begin van de voorstelling neemt Leon de tijd om de basis te leggen voor de rest van de show, voorzichting en aftastend zonder langdradig te worden. Zijn redelijke uitgebreide en weinig verrassende relaas over het niet-Marokaan-zijn voelt wat verplicht aan. Gelukkig komt de boel even later echt op gang. Met briljante karikaturen en goed getimede interactie laat van der Zanden ons haarfijntjes zien hoe we ons allemaal druk maken om niks. In deze voorstelling met de waarschijnlijk niet geheel vrijwillige (maar wel zo vermakelijke) medewerking van een gebarentolk.

De muzikale invulling bestaat niet uit de met moraal doorregen carabetliederen. Dans- en discomuziek vormen het decor voor karikaturale retoriek en de danspasjes uitgevoerd op muziek van zijn held – Michael Jackson – doen vermoeden dat hij les heeft gehad van de King of Pop himself. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe geblondeerd je bent of dat je uit Helmond (L) komt, als je het vruchtvlees uitperst hou je slechts een lauw, eigenaardig uitziend sapje over.