Opera Trionfo speelt Nederlandse première eerste Opera van Rossini

Opera Trionfo speelt de Nederlandse première van La pietra del paragone (De toetssteen) van Gioacchino Rossini, waarmee de toen twintigjarige componist zijn doorbraak maakte en die hij later beschouwde als een van zijn best geslaagde werken. De nieuwe productie wordt woensdagavond 2 november ten doop gehouden in de Leidse Schouwburg. Daarna volgt een landelijke tournee. Ivo Meinen dirigeert. De regie is in handen van Laurence Dale. Zoals gebruikelijk heeft Opera Trionfo de rollen bezet met talentvolle jonge zangers.

Rossini schreef De toetssteen in 1812 voor de Scala van Milaan. Centraal staat de jonge graaf Asdrubale. Die verwerft een aanzienlijke erfenis en krijgt volop aandacht van nieuwe vrienden en vrouwelijk schoon. Geven ze echt iets om hem of komen ze op zijn geld af? Hij toetst hen door het gerucht te verspreiden dat hij bankroet is geraakt. Het leidt tot allerlei misverstanden. De opera behaalde in het eerste seizoen 53 voorstellingen, het grootste succes dat de Scala ooit had gezien. Rossini pakte het publiek in met een onmiskenbaar eigen stijl die is terug te horen in de lyrische aria’s, het virtuoos belcanto en de briljante ensemblestukken. Operakenners roemen het stuk als Rossini’s eerste meesterwerk, omdat de componist niet alleen van de komische verwikkelingen, maar ook van de kleine persoonlijke drama’s pakkend muziektheater maakte.

De Engelse regisseur Laurence Dale regisseerde in Nederland voor de Nationale Reisopera al meerdere opera’s. Zijn productie van Hoffmanns vertellingen, een opera van Offenbach, kreeg lovende recensies. Ivo Meinen geldt als een van de talentvolste dirigenten van zijn generatie, werkte als assistent van Ed Spanjaard en dirigeert orkesten in binnen- en buitenland. Bovendien is hij een fanatiek Rossini-liefhebber.

Het in 1998 opgerichte Opera Trionfo is een avontuurlijk operagezelschap dat voor jonge zangers mogelijkheden creëert om podiumervaring op te doen en een lans breekt voor bijzonder repertoire, dat vaak nog niet eerder in Nederland te zien was. www.operatrionfo.nl

,